fredag 17. september 2010

" Å leve i eksil " Mansur Rajih.

Mansur Rajih er født 1 desember i 1958, 51 år idag. Han var president for den jemenske studentunionen og var en viktig person i Den Nasjonale Demokratiske Front, det viktigste nasjonale opposisjonspartiet i Jemen. 

Mansur Rajih var en politisk aktiv mann og var ganske mye i media. Han hadde sine egne meninger om hvordan landet skulle styres og siden han var så politisk aktiv kom det ut i landet og det likte ikke regimet i Jemen. To dager etter han hadde giftet seg ble han hentet av politiet midt på natten og måtte bli med dem straks, han fikk bare lov til å kle på seg så måtte han gå. Han fikk ikke sagt hade til sin kone eller noen. Etter den natten så ble han sittende inne i fengselet i 15 år, altså fra han var 25 til 40 år. Tiden han satt inne fikk han ikke gå ut, og han var i en celle som var bare av mur. Mansur holdt på å bli gal de første månedene så han fant ut at han måtte skrive, til å begynne med så fikk han ikke lov til å få penn og papir. Men etterhvert så fikk han det og han begynte å skrive dikt som beskrev hvordan han hadde det og hva han følte osv. 

Jeg har fått et inntrykk om at Mansur Rajih er en veldig sterk person innvendig, og har utrolig mye han kunne ha lært bort. Han står for det han mener og er bestemt på det han vil ha frem. Iløpet av de 15 årene han satt i fengsel for at han mener noe annerledes enn andre så har aldri den tanken om å ta selvmord aldri slått han. 

Her er et dikt av Mansur Rajih på arabisk og norsk. 

Diktet
Jeg vet ikke
Kanskje det er språket
Og kanskje
er det jeg som ikke kan tale
Målløs, når diktet griper meg
Overmannet av skjønnhet




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar